Blogg

Psykosomatik

Uncategorized Feb 23, 2018

För 20 år sedan arbetade jag som näringsmedicinare. Under en avgränsad period ver det många som sökte mig som hade cancer. Med många menar jag runt 100 personer.

Eftersom jag då lydde under en lag som förbjöd mig att arbeta med några olika patientgrupper, där cancer var en av dem, så fick jag förklara det för dessa människor som sökt mig. För vissa var jag det sista halmstrået, för en del andra var det ngn anhörig som menat att "Du bara måste gå till Helena”. För ytterligare några andra var det ett genuint intresse för komplementärmedicin och för en del var det, det sista de egentligen kunde tänka sig, men de var desperata.

Hursomhelt, jag fick börja med att berätta att jag inte kunde behandla deras sjukdom. De allra flesta lät sig inte nöjas med det. De ville vara hos mig. De ville få hjälp av...

Fortsätt läsa

Förhållningssätt till triggers

Uncategorized Feb 12, 2018

 

 Förra veckan hade jag samtal med en klient som vi kan kalla Pia. Hon har under många år haft en stökigt liv. Hennes barn mår av olika anledningar inte så bra och då gör inte hon heller det. Efter en stund kunde vi konstatera att hon hade givit upp sitt eget liv och nu i princip på full tid, lever deras. Inte ens när de mår bra eller är i skolan lever hon sitt eget. Hon oroar sig, tänker och planerar och har enbart fokus på dem. Hennes sambo klagar och vill att hon skall finnas mer för honom, vilket gjort att hon nästan jämt har dåligt samvete över att inte räcker till.

Hon vill inte leva så länge men vet inte hur hon skall förhålla sig i stället, så vårt samtal kom att handla om hur hennes historia format detta beteende och hur hon emellanåt tolkar nuet som ngt från det förflutna och därmed...

Fortsätt läsa

Förhållningssätt före och efter #7x7

Uncategorized Feb 05, 2018

Förra veckan fick du möjligheten att testa 7x7 minuter med syftet att undersöka var du har ditt fokus och vad det är du identifierar dig med.

I min egen värld är det en Gamechenger, att veta vad som pågår inom mig som stör mitt varande, varför, vad jag kan göra åt det, att träna mitt fokus och fördjupa kontakten med mig själv. 

Vad är det du har fokus på? Vad är det som får dig att agera? Vad är det som får dig att känna? Vad är det som får dig att tänka, drömma, längta och hoppas? Är du medveten om det?

 Jag frågade några av mina klienter(fingerade namn):

 1. Vad de redan innan lärt sig  7x7 hade lärt sig om sig själva och
 2. Vad 7x7 har kunnat bidra med.

 Sebastian:

 1. - Jag har alltid varit nyfiken. Haft lätt att lära och en inneboende dragning till förändring och utveckling....
Fortsätt läsa

#7x7 - Nu kör vi igång!!

Uncategorized Jan 29, 2018

 Freden i dig är den outstanding bästa vägen för att uppnå hälsa, ro, glädje, mod, kärlek, närvaro och annat skönt du önskar. Att kunna skifta sitt fokus på olika sätt är en väg dit.

Mitt påstående är, att om du har fokus på "problemet" för länge, så identifierar du dig med med det. Det tenderar då att växa, samtidigt som du omedvetet gör dig dig till domare över dig och andra. 

Den människa som är bra på "fokusskifte" och har en god relation med sin kropp, har alla förutsättningar att leva i frid, med självförtroende, mod och lust. 

Syftet med veckan är att du skall få öva på fokusskifte genom att släppa identifikationen med det som pågår i dig, till att istället bli en betraktare som ickedömande undersöker vad som pågår. När...

Fortsätt läsa

#7x7

Uncategorized Jan 22, 2018

Jag ställde en fråga till dig för några veckor sedan; Vad vill du att jag skall skriva om under 2018? Önskelistan jag fick var:

 • Sluta döm mig själv
 • Sluta döma andra
 • Känna mer självkärlek
 • Våga öppna nya dörrar
 • Våga stänga gamla dörrar
 • Hjälp att ta nya vägar
 • Släppa taget och vinna över rädslor
 • Vara mer tillåtande 

Så, förra veckan stängde jag ner min närvaro på sociala medier för att skapa det där lilla som kan ge dig möjligheten det du har på önskelistan. Och nästa vecka börjar vi. På måndagen den 29/1 kommer ett blogginlägg som handlar om en undersökning och ett litet men genomgripande program som heter #7X7.

Vi kommer att hålla på i nio dagar i sträck.

 • Den första dagen berättar jag vad vi skall göra, varför, hur, när etc,...
Fortsätt läsa

"Tacksam och livs levande"

Uncategorized Jan 12, 2018

Sofia (fingerat namn och lite ändrad historia) kom till mig för ungefär ett halvår sedan, första gången. Hon hade en svår situation på jobbet med en chef som hon upplevde, mer eller mindre, trakasserade henne och en livshistoria som upprepade en känsla av att känna sig i underläge.

Vi har, genom månaderna som gått, detekterat flera olika orsaker till att hon "loopar" som underlägsen och utsatt.

Hon kom tillbaka i mellandagarna och berättade följande för mig: 

"Min chef tog in mig på sitt rum dagen före julledigheten. I vanliga fall hade jag varit rädd, men jag kände ett märkbart lugn. Han bad mig sätta mig ned. Jag märkte att han drog efter andan innan han började prata. Så sade han:

- Sofia, jag måste fråga vad du har gjort? 

- Jag förstår inte vad du menar Simon, svarade jag, nästan helt lugnt.

- Jo jag...

Fortsätt läsa

2018 - Ett nytt år och möjligheten till en ännu bättre livsstil har fått sin början.

Uncategorized Jan 05, 2018

En trygg människa är en fri människa och en fri människa tar ansvar för att bygga en livsstil som stödjer. Då du är trygg har du inte längre ett pågående krig inom dig och den freden manifesterar sig i allt du gör. 

Om alla människor (ja jag vet att det är en utopi) hade slutit fred med sig själva så hade vi fred på jorden. Den som har fred inom sig utnyttjar, plundrar eller förstör inte för att få egen vinning såsom vi ser och har sett hända, på många platser, länder och relationer idag och i alla tider.

Vi kan bara börja med oss själva. Att skapa fred inom oss. Så nu till mina fredgörande frågor till dig inför ett nytt år, en ny termin eller helt enkelt bara en ny dag och nya möjligheter;

 • Har du fred inom dig?
 • Eller för du ett krig mot dig själv och/eller andra?
 • Har du en livsstil...
Fortsätt läsa

Drömmen som ändrade allt

Uncategorized Dec 29, 2017

Jag vaknade med ett ryck en morgon och förstod att jag drömt något viktigt. Innan jag gick upp så repeterade jag det jag varit med om, om och om igen. 

 Först tänkte jag att det var ngn form av livsinstruktion till mig. Med tiden, när jag började dela med mig till mina vänner så förstod jag att det kanske var fler som hade nytta av den. När vi slutligen valde att lägga den i vår bok OCH vår redaktör gillade den, så insåg jag att det verkligen var något speciellt med den. Ändå har jag, av någon anledning varit relativt tyst om den i övrigt.

  En del klienter får den som en input när det kan vara dags. Men där stannar det. Nu skall jag dela den med dig. Du skall få originalutskriften, den jag knåpade ner efter jag muntligen delat den med en av mina medförfattare. När du läser, lyssna på din egen...

Fortsätt läsa

95% av alla Nyårslöften bryts inom 14 dagar

Uncategorized Dec 22, 2017

Snart är det nyårsafton och många av oss planerar för ett nyårslöfte. ”Jag skall börja att äta bättre”. ”Jag skall börja med morgonpromenader”. ”Jag lovar mig själv att sluta dricka vin”. ”Jag skall sluta att scrolla på min telefon så mycket”. ”Jag skall börja spara minst 1.000:- i månaden för att börja bygga en buffert”.

Hör du till en av dem som sätter mål men misslyckas att nå dem alldeles för ofta? Då är det här blogginlägget till för dig.

Forskning visar att den som sätter ett mål har väldigt små möjligheter att nå dem. Närmare 95% misslyckas. 

En av orsakerna till att det är så svårt att hålla sina löften till sig själv är vanans makt

Vi säger att du bestämt dig för att...

Fortsätt läsa

Ångest och andra svåra känslor

Uncategorized Dec 15, 2017

Ångest är ett stort ämne. Vad är det egentligen? Jag menar att det är outlösta känslor. Dina reaktioner som inte får följa ett naturligt flöde eftersom du medvetet eller (oftast) omedvetet stoppar det. Din historia av olika ”svåra” händelser har skapat ett automatiserat reaktionsmönster på ”svåra” situationer.

För ett halvår sedan kom Eva (fingerat namn och lite ändrad historia) till mig första gången. Hon berättade bland annat, att hennes pappa (som hon har en enorm respekt för) hade blivit irriterad på henne för att hon inte hade serverat kaffet i rätt koppar. Eva är vuxen, har egna barn och är välfungerande på sitt arbete. Hon lever i relation med en väldigt snäll man som ställer upp på det mesta. I sin vardag fungerar hon utmärkt men har problem med auktoriteter. Hennes problem...

Fortsätt läsa
1 2 3 4
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.