Ångest

Jag fick ett önskemål att skriva om ångest. Så i kontakt med min djupaste sanning fick jag fram följande text.

Att vara människa kan verkligen vara komplicerat. Så många olika faktorer påverkar hur och varför du uppfattar saker som du gör, hur och varför du känner som du gör, hur och varför du tänker som du gör, hur och varför du väljer att agera som du gör. Denna komplikation gör det ännu svårare att förstå dig på dig själv när olika svårigheter inträffar i livet. Speciellt när det händer saker som du har svårt att acceptera.

Istället för att lösa ut din känsla från början, rädslan, irritationen, ilskan, förtvivlan så stoppar du ned den. Det gör du eftersom du (av ngn anledning) inte accepterar situationen och/eller din reaktion på den. Den här icke acceptansen skapar någon form av kramp i dig. Du vill inte. Du vill ha det på ett annat vis. Kanske händer det flera gånger ovanpå varandra.

Som en spiral åker du sakta ned i något tillstånd som din kropp hjälper dig att hålla. Inte för att den vill kanske utanför att det är så den funkar om du känner och upplever dig hotad. Kroppens signalsubstanser reagerar på hotet och ger dig ingen möjlighet att tänka kloka tankar, du reagerar med instinkt. 

Eftersom vi är fostrade i en kultur där vissa känslor, tankar och handlingar är förbjuda blir det svårt att ta ”rätt” beslut. Vi hamnar ofrånkomligen i olika typer av draman och rolltagningar, där vi också efter ett tag fastnar. Så blir tex. ångest ett kroniskt tillstånd. Ett dito som dessutom leder till att personen i fråga får svårt att leva med alla sina sinnen aktiva. Som leder till att personen i fråga får känslan av att vara ett offer och inte längre kan ta beslut bort från situationen. Ett tillstånd där möjlighet att känna tex. glädje, trygghet, lust och spontanitet, är som bortblåsta alldeles för ofta eller alltid.

Så till dig som lever med ångest kan jag bara säga en sak; Lär känna din psykosomatiska/somatopsykologiska kontruktion, dvs din prägling och kroppen instinktiva förutsättningar. Var beredd att ge tid och ta ansvar för att steg för steg ta dig till mer förståelse. Din livsupplevelse kommer successivt att bli helt annorlunda. Du kommer åter att kunna njuta fullt ut det enkla; av solens strålar mot din hud, smaken av maten i din mun, doften av våren, ljudet av vinden som viner runt knuten, känna skrattet bubbla upp ur magen och känna ett leende sprida sig när du tänker på hur enkelt det kan få vara att leva. 

Ha en ljuvlig dag,

Helena

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.