Förhållningssätt till triggers

Uncategorized Feb 12, 2018

 

 Förra veckan hade jag samtal med en klient som vi kan kalla Pia. Hon har under många år haft en stökigt liv. Hennes barn mår av olika anledningar inte så bra och då gör inte hon heller det. Efter en stund kunde vi konstatera att hon hade givit upp sitt eget liv och nu i princip på full tid, lever deras. Inte ens när de mår bra eller är i skolan lever hon sitt eget. Hon oroar sig, tänker och planerar och har enbart fokus på dem. Hennes sambo klagar och vill att hon skall finnas mer för honom, vilket gjort att hon nästan jämt har dåligt samvete över att inte räcker till.

Hon vill inte leva så länge men vet inte hur hon skall förhålla sig i stället, så vårt samtal kom att handla om hur hennes historia format detta beteende och hur hon emellanåt tolkar nuet som ngt från det förflutna och därmed använder ett gammalt sätt på nya situationer. Hennes hemuppgift nu är att samla in alla situationer som triggat henne. Hon skall skriva ned alla osköna situationer hon kan komma på. När hon har dem samlade skall hon leta efter olika fakta. Allt för att vi skall få så mycket underlag som möjligt för att hitta ett nytt förhållningssätt till triggers, som kommer att leda henne till mer trygghet och frihet. Vårt mål är såklart att hennes barn också skall må bra, men som du vet så behöver vi "sätta på oss syrgasmasken först, innan vi försöker att rädda ngn annan".

Förslagsvis kanske du också kan fundera över när du triggar igång i olika situationer. Kanske kan du se att du, när du triggar igång, använder ett eller ett litet fåtal olika förhållningssätt. Kanske kan du då se att dessa förhållningssätt inte leder dit du egentligen vill. 

 Jag brukar säga att kunskap är makt. I detta fall är resultatet du får, ett rejält maktmedel när det kommer till att kunna förbättra din egen livsupplevelse. Att veta VAD som triggar och HUR du reagerar är en superduperkraft som är början på slutet till ett liv som offer.

 Här får du en mall att jobba med. Om du klickar på länken så kommer du till en plats där du lägger upp ett konto på "Reflektera mera". Du skriver bara in ditt namn och din mailadress samt ett lösenord som du väljer själv. Det blir lättare för dig att följa med på mina utmaningar och ladda ned eventuella dokument som jag refererar till i mina bloggtexter eller på sociala medier. Där finns också möjlighet att kommentera, resonera med andra och ställa frågor till mig. Välkommen in!

 

Close

GRATIS VÄGLEDNING

Få personlig vägledning från Helena med tips på steg för din fortsatta personliga utveckling.

Personlig vägledning
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.