Kramp och öppning

Uncategorized Feb 28, 2018

 En sjukdom eller ett symtom är eller kan vara ett tecken på att din kropp har en ”kramp”. När läkning kommer har någon form av ”öppning” åstadkommits.

 Jag har under många år funderat över, och undersökt, om det verkligen är sant, detta begrepp; ”Kramp och Öppning”. Och isåfall på vilken nivå. Efter att ha upplevt egna och andras ”kramp” att ”öppning” så känns det som att det faktiskt är det och att det dessutom kan sitta ”kramp” på flera "nivåer" än i den fysiska kroppen. Historien nedan kan visa vad jag menar.

 En dam kom till mig för många år sedan eftersom hon hade bekymmer med magproblem. Hon var orolig att det kunde vara cancer men vågade inte gå till läkaren. 

 Jag minns att jag började fråga henne när symtomen hade börjat. Vi kom långt tillbaka till hennes barndom. Det var ingen lätt resa att ta sig dit skall gudarna veta. Hon kringelikrokade och krånglade men jag var (är) enveten och fast besluten att undersöka vad orsaken till hennes magbekymmer egentligen var. Till slut var vi vid minnet där hon väntar på att få gå på toaletten eftersom den enda familjen delade, ockuperades av systern i huset. Hon, systern alltså, tillbringade minst en timme därinne varje morgon. Damen berättade att hon fått gå till skolan många gånger utan att få ha tömt tarmen, kissat eller borstat tänderna. Jag frågade hur det hade känts och han svarade hastigt; förfärligt och började att gråta. Det var förfärligt att veta att om jag ens sade något hade min syster straffat mig och mamma, som nog var lika rädd som jag, försökte på alla sätt att tysta mig till dess att jag förstod att det var bäst att kväva mina behov. När hon sa orden ”kväva mina behov” hände något i hennes ögon. Jag frågade, vad hände nu? Hon började skratta. Tårarna från gråten sprutade ännu men hon storskrattade. Jag såg hur hela hennes kropp slappnade av då hon sa; Nu fattar jag! Nu fattar jag Helena! 

 När vår timme var klar hade vi hittat orsaken till krampen, där utanför toadörren i hennes barndom. Vi hade också kommit till öppningen när damen förstod att hennes beslut att kväva sina behov var orsaken till magproblemen. Innan hon gick fick hon tillbringa en lång stund på toaletten där tarmen öppnade sig så hårt att hon närapå svimmade. Rosig på kinderna och med skrattet i blicken lämnade hon mig. Vi sågs några gånger efter det för att städa upp i hennes inpräglade beteendemönstret. Hon fick kämpa en del med att ta plats och tillfredsställde sina egna behov före alla andras samt att tysta alla negativa tankar som dök upp när hon gjorde det. Hon gick också till doktorn som kunde konstatera att hon inte hade några allvarliga fel på magen. Det finaste av allt var nog att hon från den stunden hade rosor på kinden och solsken i blick varje gång vi sågs. 

 Alla historier är inte lika enkla men de flesta visar mig att en människa sitter fast någonstans i sin historia som gör att den människan beter sig på ett visst sätt som säkerställer och många gånger fördjupar krampen. Kroppen hamnar då i ett läge (ngn form av symtom) där den signalerar till psyket att bete sig på ett eller annat begränsande sätt. Oftast ligger i grunden en orsak som kommer från barndomen. Man kan också se att dramat präglats in i människan som sedan spelat upp samma sak om och om igen, genom att välja liknande personer och liknande situationer. Inte alltför sällan skapar detta drama, denna krampartade fasthållning av den traumatiska situationen, fysiska symtom som sedan fyller på i dramat så pass att man snart inte ser vad som är hönan eller ägget. Psykosomatik eller Somatopsykologi? 

 Min slutsats är att man kanske inte kan veta exakt vad som är hönan eller ägget, vad som exakt ligger bakom. Men att man definitivt och ofta kan konstatera att det är ett tidigt drama som spelar upp sig om och om igen…till dess att man ser det och kan bryta den trenden. I många fall försvinner symtomen omedelbart vid själva ”avslöjandet”. Men man behöver i princip alltid ha ett slags ”egenvårdsprogram” för att kunna återställa det dramatiska tillståndet som annars kommer att ta över igen om man inte är uppmärksam.

 Har du några egna draman som tenderar att spela upp sig om och om igen? Och/eller symtom i din kropp och psyke som återkommer om och om igen?

Close

GRATIS VÄGLEDNING

Få personlig vägledning från Helena med tips på steg för din fortsatta personliga utveckling.

Personlig vägledning
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.