Din inbyggda GPS

kroppen signaler Oct 07, 2019

Många av mina klienter som läker efter utmattningssyndrom vittnar om en sorg att inte orka lika mycket som innan de blev sjuka. Det säger en del om den okunskap vi människor har om vår inbyggda GPS; alltså den signal kroppen använder för att berätta för oss vad vi mår bra av och inte, och som vi omedvetet tränas i att inte lyssna till.

Vi lär oss tidigt att det är bra att vara stark, glad och att vi är duktiga när vi kan hålla många bollar i luften. Känslighet, trötthet och blyghet är inte uppskattade egenskaper, men att bita ihop och köra vidare ses som målmedvetet och driftigt.

Vi uppfostras till att följa strömmen av kapabla människor, samtidigt som vi tappar bort förmågan att lyssna på kroppens GPS-signal. Den som hjälper oss genom att säga stoppvänta eller nej.

Orsaken till att så många människor bränner ut sig idag anser jag vara oförmågan att uppfatta när kroppen försöker berätta för oss att en gräns är nådd, att vi behöver återhämtning och att vårt system har overload på input.

De flesta människor har en smartphone som erbjuder en hel värld av lättillgänglig underhållning och distraktion, när som helst på dygnet och var helst du befinner dig. När jag åker tunnelbana sitter 80% av mina medresenärer med näsan ned i telefonen. Hur lätt är det inte att fastna i scrollande i sociala medier, gloende på serier, lyssnande på podar och ljudböcker när det finns en stund av väntan, rastlöshet eller förflyttning? 

Även om många av oss är medvetna om att vi spenderar ohälsosamt mycket tid gloendes in i en liten skärm, så tillåter vi oss detta beteende. Varför? För att det lindrar för stunden.

Den slentrianmässiga flykten från en stressad vardag eller en pockande känsla av att någonting inte stämmer är idag så lätt att ta till. När vi får möjligheten att ta en paus och återknyta till känslan, fyller vi istället på med nya intryck. 

Den människa som kan hitta tillbaka till att höra sin naturliga GPS, kommer i balans mellan input, återhämtning och utflöde.

Hur ser det ut hos dig, när är du bara stilla och återknyter, lyssnar inåt? Jag vill väcka din lust att undersöka hur din GPS låter, och att börja testa om du klarar av att stå emot de distraktioner som gör dig otillgänglig för dig själv. Går det att låta telefonen ligga kvar i fickan nästa bussresa, nästa köande i mataffären, nästa första bästa tillfälle? Testa!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.