Som du sår får du skörda

Jag fick ett mail:

”Jag tycker att mitt liv bara är och har varit en lång kamp. I små stunder har jag känt lycka och tillfredsställelse men i stort sett har 90% av min vakna tid handlat om andras skit. Mina barn kan knappast ta hand om sig själva och min man lämnade mig just för en yngre kvinna (klyschigt men sant tyvärr). Jag är så förbannad på att jag stått längst bak och bara plockat upp andras skit i stort sett hela mitt liv.

Såhär har det varit i hela mitt liv. När jag var yngre fick jag ofta vara ”betjänt” till de tuffaste i skolan och de killar som visade intresse för mig var allihop äkta ”minigrisar”.

Har du några tips om hur jag skall slippa dansa den här helvetesdansen som aldrig tycks ta slut trots upprepade försök hos olika psykologer och coacher? Kan säga att jag är beredd att göra nästan vad som helst för att få en förändring.

Vänligen,

Anna (fingerat namn) ”

Orsak och verkan Anna. De frön du sätter i jorden kommer gro och växa till en planta. På samma sätt kommer du att få leva med resultatet av de frön dina tidigare tankar, känslor och handlingar satt i ditt inre och yttre. Ett frö ligger oftast i en påse eller hänger på en känd planta vilket gör det enkelt att finna ursprung och verkan.  När det gäller livet får man gå baklänges från själva plantan för att förstå vilket fröet och "växten" verkligen är. 

I min värld finns nästan alltid orsaken/fröet långt tillbaka i barndomen. Med den upprepning som följer kan man nästan inte se själva tillfället på en gång. Den som står ut med att inventera sin livsresa och söka efter de upprepade mönstren har en storvinst att hämta.

I ditt fall kan jag se en upprepning av att ”andra är viktigare”. Både dina barn och din man men säkert även andra, har varit servade och förmodligen har du satt sig själv längst bak i kön gällande vems behov som först skall tillfredsställas. Här skulle jag rekommendera dig flera olika saker. Till exempel:

  • Inventera de behov som fått stå tillbaka och de drömmar som du uppfyllt.
  • Vilka tröstbeteenden kan du ha som gjort det möjligt för dig att fortsätta att sätta andra före dig själv?
  • Hitta orsaken till att du sätter andra före dig själv.
  • Börja prägla in en nya tillstånd såsom tillåtelse, lugn och tillit genom meditation och andra lugnande ritualer.

Under ditt självfrånvända beteende ligger den feltolkade sanningen du gjort om dig själv som ett lock över det som egentligen är sanningen om dig. Den här ”mentala konstruktionen” skapade du förmodligen tidigt i livet. Du hade idéer om och tolkade input från omgivningen som att andra var viktigare än du.

Hittar du det exakta fröet som en gång sattes och hur du fortsätter att vattna det så har du vunnit så mycket. Sätter du sedan nya frön (och ger dem näring) som handlar om dig, att dina behov och önskningar skall vara viktiga så har du snart vänt den negativa trenden. Med disciplin, fokus och nyfikenhet kommer du att snabbt hitta till glädjen och lusten som kommer som ett brev på posten

Varmt lycka till.

Helena

PS! Har du som läser, egna frågor, tveka inte att skicka ett mail så svarar jag så snart jag har tillfälle på samma sätt som på Annas mail. DS!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.