Tiden - gåvan du får helt gratis varje dag du vaknar

Jag fick ett önskemål att skriv om tid. Önskan var utformad såhär:

”Känns som att dagen inte räcker till för allt jag vill göra- att vara förbereda mat, mata barnen, handla och städa tar son otroligt lång tid. Många timmar som bara försvinner i sådana vardagsgrejer som liksom är ”måsten”.  Sen vill jag träna, plugga, drömma, bara vara, umgås med man och vänner. Väldigt lite tid till relationer och kanske för lite prioriterat. ”

En dag är en gåva. Vi får ett antal sådana. Vi är fria att välja vad vi vill fylla dem med. Tyvärr inser vi kanske inte det utan följer flocken och de omedvetna präglingar vi bär inom oss. Snart har vi därmed omedvetet byggt en livsstil som mera handlar om vad vid borde göra än vad vi egentligen vill och behöver. I ditt fall skulle jag fundera över några olika saker.

Vad behöver du, som mamma, fru och människa för att du skall ha kraft, lust, glädje och energi att ta hand om ditt liv så det blir skönt, spännande och utvecklande? Hur kan du genom det vara en fin förebild för dina barn så det lär sig hur man lever via en mamma som faktiskt blir riktigt bra på att leva fram ett liv som passar henne?

Hur samlar du energi genom dagen trots att du gör saker som emellanåt känns tjatigt. Kan du vara helt närvarande i sysslan oavsett vilken den är? Vad händer då? Får du mer energi, är det roligare att laga mat, dammsuga eller annat måste? Kanske går det fortare än om du gör det med ett motstånd?

Hur kan du bygga upp en infrastruktur så att du gör mer av en sak vid ett tillfälle och därmed sparar tid? Till exempel, laga all mat och frysa in för veckan på söndagen. Eller alltid lägga sakerna där de hör hemma när du använt dem? Kanske rensa så det bara finns de saker som verkligen behövs? Köpa timmar av ngn som kan hjälpa till med sånt som är lätt att lämna iväg?

Dagarna i sig kan också hanteras på ett sätt som gör att du får mer tid än om du låter dem rinna in i varandra. Vanligtvis släpar du kanske omkring på både förflutet, framtid och nuet. Den saliga röra som det gör, ger dig sämre förutsättning för att vara ”ren” i stunden. Med ren menar jag att du bara är här med den uppgiften som du skall utföra eller med det mötet du skall ha osv. Det fokuset gör att du enklare och med mer glädje får gjort det som skall göras. 

I mitt system som heter ”Dagtäta rum”, lär du dig att lägga upp din dag i ett antal ramar. Det bygger också på att du startar dagen rent eftersom du stänger dagen innan på kvällen innan du somnar. Så varje dag öppnas, levs och stängs via ett reflektionssystem. Här nedan får du några frågor att hantera för att ha ett liknande system i din vardag. Jag tror att du på egen hand kan göra nedanstående små enkla förändringar.  Dessa kan ge dig ett stort utfall om du väljer att agera på dem över tid.

 • Skriv tillsammans med din partner upp familjens gemensamma ansvar i en lista.
 • Resonera tillsammans om prioriteringar och vilken nivå ni skall ha på dessa ansvar. (Detta kan ta tid eftersom de flesta har olika ide om hur saker och ting skall utföras).
 • Ta beslut om ni skall köpa en tjänst för hjälp med ex. Städ, tvätt, barnpassning, matlagning etc.
 • Fördela sedan resterande ansvar mellan er. Har ni större barn kan ni passa på att fördela lite på dem också.
 • Skriv nu ned allt du vill göra för din egen skull.
 • Prioritera dina egna önskemål.
 • Ta fram din kalender och stryk bort arbetstid.
 • Lägg nu in prio 1 och 2 (samt eventuellt 3 om ni fått till en bra struktur kring era gemensamma ansvar) i din kalender. Dvs bestäm vilka dagar och tider det skall ske på.
 • Lägg in ditt familjeansvar härnäst.
 • Lär dig att tacka nej när saker som inte får plats i din kalender.
 • Lär dig att ta småpauser med jämna mellanrum. Du får mer kraft om du vilar en stund mellan olika aktiviteter än om du kör allt på en gång.
 • Börja alltid dagen med att se över vad du har bestämt.
 • Lev.
 • Avsluta dagen med att reflektera över hur det gått.
 • Stäng dagen.

En annan dag skall jag skriva om hur du som inte har småbarn kan leva ditt liv ett steg i taget, med din själ som vägvisare, utan att låta det du planerat styra utvecklingen. Sedan jag gav utrymme för den livsstilen har mitt liv tagit sig helt oväntade och outgrundligt spännande vägar. 

Ha en fin dag och lycka till!

Helena

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.